Wat zijn de huidige isolatie normen?
Wanneer je een grote renovatie hebt, zoals een gevelrenovatie of een badkamer renovatie, is het goed om te weten wat de huidige isolatie normen zijn. Je kunt hier dan rekening mee houden, zodat jouw woning voldoet aan deze normen. Dus wat zijn de huidige isolatie normen?
Isolatie normen
Isolatie normen zijn ingevoerd om ervoor te zorgen dat we beter met het milieu omgaan en minder co2 uitstoot hebben. Deze normen zijn vastgesteld door de Tweede Kamer en iedere woning moet er dan ook aan voldoen. Huizen die voor 2005 zijn gebouwd, voldoen vaak niet aan de normen. Wanneer jij een grote renovatie wilt gaan doen, en je hebt een ouder huis, dan is dit dus wel iets om rekening mee te houden.
Wat zijn de huidige isolatie normen?
Gelukkig veranderen de normen om je huis te isoleren niet te vaak. Anders wordt het natuurlijk een duur grapje wanneer je iedere keer je woning opnieuw moet aanpassen, wanneer de overheid weer iets nieuws besluit. Momenteel gelden de volgende isolatie normen:
- Glas moet HR++ glas zijn (vastgelegd in 2013)
- De isolatiewaarde voor dichte delen moet 5 m²k/W zijn
Bij de isolatiewaarde is een verdeling ingevoerd en wordt er gekeken naar de verdieping en locatie. De verdeling hiervan is als volgt:
- Daken: 6,0 m²K/W.
- Gevels: 4,5 m²K/W
- Begane grondvloeren 3,5 m²K/W
Hoe weet je of jouw huis goed geïsoleerd is?
Er zijn verschillende checks die je kunt doen om te kijken of jouw woning wel goed geïsoleerd is. Hierdoor krijg je een veel beter beeld van de isolatie in jouw woning en weet je ook wat er nog aangepast dient te worden.
Let ook op de ventilatie
Behalve isolatie, is een goede ventilatie in huis ook belangrijk. Zonder goede ventilatie, kan er schimmel ontstaan en dit is slecht voor de gezondheid. Hier kunnen bijvoorbeeld allergieën door worden versterkt. Vooral ruimtes waar je veel bent, dienen goed geventileerd te worden. Denk aan de woonkamer, slaapkamer en keuken. Er zijn speciale elektrische ventilatiesystemen en ook is het belangrijk om voor roosters te zorgen bij de ramen en deuren. Dit kost je wel iets in energie, maar je raakt er niet superveel energie door kwijt, dus het is niet iets om je direct zorgen om te maken.
Lees ook alles over verwarmingsproblemen.