De afvoer van de wastafel kan snel verstopt raken door haren en zeepresten, een gootsteen door etensresten of keukenafval. Misschien moet je de U-bocht van de zwanen­hals losmaken om de verstopping te verhelpen of als je per ongeluk iets kostbaars hebt doorgespoeld. Gebruik chemische ontstoppers alleen als laatste redmiddel. Zodra je een verstopping constateert,
moet je de wasbak zo min mogelijk gebruiken om het probleem niet te verergeren. Leg voor je begint alle spullen klaar die je nodig hebt. Doe eventueel rubberhandschoenen aan voor meer grip en ter bescherming tegen viezigheid.

Benodigdheden:

  • RUBBERHANDSHOENEN
  • VAATDOEK of THEEDOEK
  • PLOPPER
  • EMMER
  • WATERPOMPTANG

Uitvoering:

Vul de verstopte wasbak voor de helft met water, als hij niet al vol water staat. Stop het overloopgat dicht met een vaat-of theedoek.

Zet een plopper op de afvoer van de wasbak en zorg dat hij vol water staat. Duw de plopper stevig maar voor­zichtig omlaag en trek hem langzaam omhoog. Herhaal tot het water weer doorloopt.

Als de verstopping verholpen is, laat je een paar minuten heet water door de afvoer lopen. Maak dan het over­loopgat weer vrij.

Als de verstopping niet verholpen is, controleer je het waterslot: de U-vormige buis die de afvoerpijp uit de wastafel verbindt met de afvoerpijp die de muur of de vloer in loopt. Zet de emmer eronder om de inhoud op te vangen.

A Draai de moeren los

B Als dat niet met de hand gaat, neem je een (waterpomp)tang.

Verwijder de U-buis. Die zit vol vuil water en dat vang je op in de emmer.

Leeg de buis helemaal in de emmer en zoek eventuele verloren kostbaar­heden. Verwijder haren of voedsel­resten uit de buis.

Bevestig de buis weer, maar draai de ringen niet te strak aan. Laat ter controle een paar minuten heet water lopen. Als dit niet helpt, zit de verstopping buitenshuis.

Tips:

Als je iets waardevols door de afvoer spoelt, draai dan zo snel mogelijk de kraan dicht, zodat het niet te ver weg wordt gevoerd.

Gebruik een afvoerzeefje om de kans op verstoppingen te verkleinen.

Als de U-bocht al een tijd niet is los geweest en je er een (waterpomp)tang voor nodig hebt, bescherm de buis dan met een lap.