Een defecte verwarming of warmtepompinstallatie is de nachtmerrie van ieder gezin of instelling die de huisvesting voorziet voor tal van andere gezinnen of individuen. Zeker in de winter kan dit leiden tot een zeer bitterkoude periode die niet erg aangenaam is voor iedereen die afhankelijk is van de defecte verwarmingsinstallatie.

Zelf verwarming of warmtepomp repareren is een lastige klus

Het opsporen van een defect in de verwarmingsinstallatie of warmtepomp is een lastige karwei en kan lang niet altijd zelf gedaan worden omdat men vaak niet over de nodige kennis en ervaring beschikt om vaak voorkomende problemen snel op te sporen en af te handelen. Het is daarom dan ook niet onbegrijpelijk dat een installateur, en dan liefst diegene die Uw verwarmingsinstallatie heeft komen plaatsen destijds, te laten langskomen om een kijkje te nemen naar wat er eventueel mis is gegaan of moet vervangen worden.

Direct verwarmingsinstallatie uitschakelen bij een defect

Het allerbelangrijkste dat men moet doen in geval van een opgemerkt of opmerkbaar defect aan de verwarming/warmtepomp is de installatie uit te schakelen om verdere schade aan zowel de woning en de installatie of verdere lekkage te kunnen voorkomen. Dit gebeurd zijnde kan men de installateur oproepen en afhankelijk van diens schema zal deze zo snel mogelijk kunnen langskomen om het defect te verhelpen.

Bepaalde defecten zoals lekken en verstoppingen kunnen vaak zelf opgelost worden maar enkel en alleen als men op de hoogte is van de methode om deze te kunnen verhelpen alsook hoe men dit kan doen zonder enige schade aan te brengen aan de installatie.

CV-ketel, boiler of warmtepomp onderhouden

Verder is het nuttig te weten dat de meeste defecten kunnen voorkomen worden door een goed onderhoud van de installatie alsook regelmatig gebruik. Regelmatig gebruik houdt de leidingen actief en voorkomt ook vaak verstoppingen in de leidingen zelf. Een jaarlijkse of halfjaarlijkse onderhoudsbeurt kan dus op zich al wonderen verrichten en kopzorgen voorkomen!