Een lik verf over de keukenkastjes en keukendeurtjes

Je kunt je keuken een flinke opknapbeurt geven met wat eenvoudige renovaties. Door kastdeurtjes te verven en de grepen te vervangen kun je de keuken opfrissen zonder dat er een volledige verbouwing nodig is.

Handgrepen keuken vervangen

Als je dat handiger vindt, haal je met een schroevendraaier de kastdeurtjes, ladefrontjes en hun scharnieren en grepen/hendels los en breng je ze naar je werkruimte. Als je grepen vervangt, neem dan de
oude mee naar de winkel, zodat je iets met dezelfde maat kunt kopen. Tel thuis hoeveel je er nodig hebt.

Als de grepen vastzaten met meer dan één schroef, moeten de nieuwe grepen dezelfde afstand tussen de schroef­gaten hebben – of je moet nieuwe gaten willen boren.

ADVIES: Het is een goed idee om eerst 1 handgreep te kopen en de maat te controleren, alvorens je een hele set aanschaft.

Wat je nodig hebt:

  • SCHROEVENDRAAIER
  • ROLMAAT
  • STOFLAKEN, KRANT OF OUDE LAP
  • NIEUWE DEURGREPEN, SCHARNIEREN ENZ. (INDIEN GEWENST)
  • FIJN EN MEDIUM SCHUURPAPIER
  • VERFKWAST
  • PRIMER
  • VERF

Uitvoering:

Bescherm de vloer met een laken, kranten of een oude lap. Schuur met medium schuurpapier de voorkant en randen van houten, geverfde of gelakte deurtjes en lade­frontjes, met een schuurmachine  of een schuurblok . Voor melamine deuren is schuren niet nodig noch een primer, maar moet je wel de juiste verf gebruiken. Maak stofvrij en reinig grondig.

Breng een laag primer aan, laat drogen en breng nog een laag aan.

Als de primer droog is, schuur je het oppervlak met fijn schuurpapier. Veeg het stof weg .

Breng de eerste laag verf aan en laat een nacht drogen. Breng de tweede laag verf aan, voor een slijtvaste afwer­king.  Vervang de grepen desgewenst door nieuwe.

Plaats deurtjes en ladefrontjes en draai met een schroevendraaier de scharnieren vast.

Tips:

Als je meerdere kastdeurtjes verwijdert, markeer ze dan aan de achterkant, zodatje ze op de juiste plek kunt terughangen als je klaar bent.

Als je kastdeurtjes en lade­frontjes niet de hele voorkant van de kastjes bedekken, kun je de overige oppervlakken op dezelfde manier prepareren en verven. Dat kun je mooi doen wanneer de deurtjes drogen.

Als je tijd wilt besparen, kun je onderlaag-en-primer-in-één kopen, zodat je een stadium kunt overslaan.