Een elektrische verwarming lijkt in vele gevallen veel veiliger in vergelijking met een verwarming die vooral gebaseerd is op gas en / of stookolie. Met name ook omdat de olieprijzen de komende jaren sterk zullen beginnen stijgen. doordat de voorraden stilaan uitgeput beginnen te raken zal men op zoek gaan naar alternatieve manieren en energiebronnen om mee verder te kunnen werken. Het gebruik van elektriciteit als voornaamste bron van energie is dan ook geen verwonderlijke oplossing. Zo zal ook de verwarming steeds meer worden voorzien door de elektriciteit in Uw woning. Een elektrische radiator is dan ook niets nieuws meer. Het komt de laatste jaren steeds frequenter voor dat de verwarming in een huis grotendeels wordt voorzien door een set elektrische radiatoren die evengoed hun werk doen als de oudere modellen die werken op de gewoonlijke manier van zaken. Het is echter niet zo dat men enkel de radiatoren kan aanschaffen die op elektriciteit werken.

De mogelijkheid om een elektrische boiler te nemen klinkt waarschijnlijk veel aanlokkelijker wanneer men reeds beschikt over een hele verwarmingsinstallatie die werkt op stookolie of aardgas. Het is dan slechts een aanpassing van het boilertype in plaats van een hele verandering van alle radiatoren. Dit komt de prijs grotendeels ten goede en vergt slechts een kleine aanpassing aan het hele systeem, wat ook betekent dat de verandering snel kan doorgevoerd worden alsook dat men sneller de overstap zal kunnen maken naar een zuinigere vorm van verwarmen. Het is een feit dat de elektrische boiler een hoger rendement kent met een lager verbruik, alsook dat deze iets veiliger is als de gasboiler. Men zal uiteindelijk toch ooit de overstap moeten maken, aangezien dit eerder de toekomst is in tegenstelling tot de klassiekere soorten boilers op de markt.

Elektrische verwarming badkamer

Een elektrische boiler die de badkamer voorziet van het nodige warm water is altijd handig, maar men kan ook elektrische radiatoren gebruiken in de badkamer maar is dit wel zo veilig als men denkt. Het is uiteraard afhankelijk van hoe U er zelf mee omgaat en of deze al dan niet stationair zijn (d.w.z. onbeweeglijk, met andere woorden, vast aan de muur). Met de elektrische kacheltjes en radiators die men apart kan kopen in de winkel, die louter dienen om snel wat warmte te voorzien is het risico op elektrische schokken al wat groter als bij de echte radiatoren die vasthangen aan de muur en werken op elektriciteit. Het is dan ook vanzelfsprekend dat deze volledig vochtdicht zijn en geen enkele vorm van bekabeling blootstellen aan vocht dat zowel kan voorkomen binnenin de ruimte als in de muren. Mits deze zaken in achting worden genomen kan men in het algemeen wel aannemen dat deze vorm van verwarming zeer veilig is en met name zeer comfortabel.

Een elektrische boiler is vooral handig omdat men dan geen aansluiting nodig heeft op het gasnet, of toch niet noodzakelijk. De kans op gasvorming binnen de woning wordt dan ook volledig geschrapt en maakt het geheel ook allemaal wel wat veiliger. Verder is het gebruik van dergelijke soort boiler ook rendabeler dan dat van een die werkt op gas of stookolie. Het rendement van de elektrische boiler ligt in verhouding met zijn broertjes of tegenhangers ietwat hoger, wat natuurlijk aantrekkelijk is aangezien de aanschafprijzen niet ver uiteen liggen. Daarom dan ook dat steeds meer mensen beginnen te opteren voor een elektrische boiler in plaats van een gasboiler, dit ondanks de soms gunstige tarieven voor het gasverbruik dankzij de groene gassen die nu meer en meer in gebruik zijn.

Elektrische vloerverwarming

Een elektrische vloerverwarming bouwt voort op het basisprincipe van de klassieke vloerverwarming, zijnde dat men leidingen inbouwt in de te verwarmen vloer en dat men deze gaat verhitten om zo een verwarmde vloer te bekomen. Het is echter zo dat er ditmaal geen water zal doorstromen maar dat men in plaats van eigenlijke leidingen gebruik zal maken van verwarmingselementen die puur werken op elektrische stroom. Voor de plaatsing is het desondanks toch nog altijd dezelfde vereiste om de leidingen in de vloer te kunnen inbedden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat ook hier de makkelijkste manier om een dergelijke vloerverwarming te laten plaatsen is wanneer men de woning net in aanbouw heeft, aangezien men dan nog altijd niet over een afgewerkte vloer beschikt die men zal moeten openbreken. Raadpleeg ook altijd eerst Uw architect of aannemer wanneer men van plan bent om een elektrische vloerverwarming te laten plaatsen in een reeds aangelegde vloer. Zo kan U op voorhand al goed bepalen wat het prijzenkaartje is en of dit wel degelijk mogelijk is.

Uiteraard zijn er ook aan dit type vloerverwarming voor- en nadelen verbonden waarmee men zeker rekening moet houden. Zo zijn er de vloeren die over vasttapijt beschikken die antistatisch moeten zijn wanneer men gebruik maakt van dergelijke vloerverwarming. De reden hiervoor is omdat de elektrische vloerverwarming in combinatie met dergelijk tapijt ernstige statische velden kan creëren die makkelijker vermeden kunnen worden. Nog een nadeel is het feit dat men elektrische stroom verbruikt om deze verwarming in gebruik te kunnen nemen wat natuurlijk duur kan worden bij frequent gebruik. Een voordeel is hoe dan ook dat men gerichter en sneller zal kunnen verwarmen middels deze verwarming. Verder zijn er natuurlijk nog de voordelen die men krijgt bij een gewone vloerverwarming.