Een radiator is een verwarmingselement dat iedereen wel zal kennen aangezien het al enige tijd aanwezig is in elke huiskamer. Het is veruit het nog altijd meest gebruikte middel om een kamer mee te verwarmen wanneer het wat kouder begint te worden. Radiatoren gebruiken het meest eenvoudige principe dat er maar kan zijn, namelijk de doorstroming van warmte die dan wordt doorgegeven aan de lucht rondom. Al jarenlang houdt dit verwarmingslichaam stand en wordt het telkens weer verkozen als de manier om een ruimte mee te verwarmen. Het efficiënte principe, alsook de niet al te hoge kostprijs zorgen voor een aanbod dat deze methode al die jaren al in stand heeft gehouden. Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat de technologie heeft stilgestaan, integendeel, er zijn vandaag de dag ook radiatoren op de markt die efficiënter te werk gaan, alsook modellen die gebaseerd zijn op een totaal andere verwarmingsbron dan water.

Verder zijn er ook enorm veel modellen op de markt die steeds meer stijl beginnen te vertonen om makkelijker te kunnen inwerken in het interieur dat vandaag de dag wordt gekozen binnen de woning. Zo kan men ook met dit principe verdergaan en toch in stijl wonen zonder dat men eigenlijk opmerkt dat er radiatoren aanwezig zijn in de kamer waarin men zich bevindt. Het is echter wel zo dat de rendabiliteit van de radiator al enige keren op de proef werden gesteld alsook met argusogen werd bekeken. Het is namelijk zo dat er veel alternatieven op de markt zijn gekomen die de radiator verslaan op vlak van rendement en aangename opwarming van de ruimte waarin ze zich bevinden. Toch is het de kostprijs die men het vaak doet. Zo zal de radiator toch nog altijd veruit de goedkoopste en meest rendabele oplossing zijn voor de meeste gezinnen.

Radiatoren en convectoren

Een radiator en een convector is, ondanks wat veel mensen denken, niet hetzelfde. Het is namelijk zo dat een convector snel en gelijkmatig opwarmt, wat ineens een zeer grote en positieve eigenschap is van een convector. Daartegenover staat wel de radiator die veel meer warmte afgeeft als een convector, iets wat veel mensen ietsje aangenamer vinden. Het principe dat beide soorten verwarmingselementen gebruiken is slechts verschillend in een klein opzicht. Het is namelijk zo dat een radiator opgewarmd wordt door doorstromend water dat door verschillende buizen of platen stroomt en zo warmte afgeeft en doorgeeft aan de lucht daar omheen. Bij een convector stroomt het water dan weer door een klein dun buisje dat omwikkeld is door een warmtewisselaar die de warmte doorgeeft aan een andere materie. Men kan dus concluderen dat een radiator, zoals het woord zegt, een stralingsbron is qua warmte en dat een convector zich baseert op convectiewarmte.

Het is belangrijk te weten dat een radiator de ruimte waarin deze staat sterker zal verwarmen in vergelijking met een convector. De warmte die afgegeven wordt is echter lokaal, dus hoe verder men van de radiator zit, des te minder warm het zal aanvoelen. Het zal bij een radiator ook even duren vooraleer de hele ruimte op temperatuur is gekomen, wat natuurlijk soms tot de nodige frustratie kan leiden.
Bij een convector is het dan weer de lucht in de kamer die opgewarmd wordt. Dit wil dus zeggen dat de hele ruimte gelijkmatig zal opgewarmd worden door de warmtewisselaar van de convector. Het is dan ook vanzelfsprekend dat er hier sprake is van een hoger rendement in vergelijking met de radiator, aangezien de hele kamer sneller opgewarmd zal zijn en omdat men hier minder energie voor nodig zal hebben als bij een radiator in dezelfde ruimte.

Designradiatoren

Een oude, aftandse radiator die aan de muur hangt in een kamer die eerder modern is en een zeker stijl heeft, dat plaatje klopt niet echt en strookt helemaal niet met de realiteit die men gewend is. Zo is het er ook van gekomen dat binnenhuisarchitecten en designers op het idee zijn gekomen om de radiatoren een nieuwe look te geven, iets frisser als het ware, zonder de verwarming uiteraard wat frisser te zetten. Zo zijn er vandaag de dag bij de interieurwinkels en dergelijke zaken die zich specialiseren in het plaatsen en verkopen van radiatoren modellen in aanbieding die erg veel stijl hebben en makkelijk kunnen ingewerkt worden in het interieur van Uw woning. Op deze manier kan men ook bij renovaties van bestaande woningen de radiatoren vervangen met nieuwere, blitse modellen die onopvallend weggewerkt worden in het interieur van de kamer. Weg met die oude aftands modellen die men al lang beu gezien is.
Het is natuurlijk wel zo dat U voor de ongebruikelijke modellen met meer stijl ook een aardig duitje meer betaalt. Enigszins liggen de prijs niet al te veel hoger maar het is en blijft toch een meerwaarde die door U betaald moet worden om er van te kunnen genieten in de kamers van Uw woning. Designradiatoren verschillen op het vlak van rendement dan ook niets met hun gewone tegenhangers, dus daar hoeft U zich al geen zorgen over te maken. Verzeker U er dan wel van dat U degelijke modellen koopt van een handelaar die hier voor bevoegd is en er om bekend staat goede kwaliteit af te leveren. Het is geen schande om iets te kopen van een merknaam zoals Radson. Deze zijn zeker hun geld waard en zijn eveneens beschikbaar in verschillende designs en modellen elk met een eigen specifieke stijl.

Antieke radiatoren

De antieke radiatoren zijn de radiatoren zoals wij ze kennen met de welbekende vorm die vooral verticaal oploopt. Dit is voornamelijk doordat het originele model verbeterd werd om de lucht sneller te kunnen opwarmen. Vaak verkiezen mensen deze soort radiatoren om het nostalgische gevoel in huis te halen, daar zij vroeger gewend waren deze stalen verwarmingslichamen te hebben in huis. Het is echter wel zo dat deze een lager rendement kenden als toen. Ook was het materiaal waaruit ze vervaardigd werden niet optimaal voor de verspreiding en het doorgeven van de warmte uit het water aan de lucht die zich rondom de radiator bevond. Vandaar dan ook dat de materialen van hedendaagse radiatoren veel lichter zijn en geoptimaliseerd zijn voor de verspreiding van de warmte in de kamer. Dit verklaart eveneens het blijvende succes van dergelijke verwarmingslichamen binnen de huiskamer. Ook tot op de dag van vandaag blijft deze efficiënte formule, tevens met een verhoogd rendement door de kleine maar effectieve aanpassingen van het design, voor een blijvende, constante vraag naar radiatoren voor de plaatsing in de kamers van een nieuwe of gerenoveerde woning.

Het is echter wel zo dat de authentieke, antieke radiatoren slechter voor de gezondheid kunnen zijn en eveneens een lager rendement zouden kunnen kennen. Dit kan afhangen van tal van factoren zoals de aantrekking van stof dat vervolgens zal opwaaien door de verhitte lucht, alsook het slecht onderhoud dat tegen deze tijd te wensen overlaat. Men wordt dan ook aangeraden de iets oudere toestellen, en men spreekt dan vooral over de extreem oude modellen, te laten vervangen door nieuwere, meer rendabele toestellen die kunnen garanderen dat U het maximale haalt uit Uw verwarming en bovendien kan genieten van een aangename opwarming van de kamer waarin deze zich zal bevinden binnen Uw woning.

Radiator prijzen

De prijzen van de radiatoren die vandaag de dag op de markt zijn, zijn redelijk gunstig rekening houdende met het rendement en de aangename sfeer die zij creëren. Het is namelijk zo dat de standaard modellen vaak al de deur uitgaan voor minder dan 100 euro per stuk, exclusief ophangmateriaal voor bevestiging aan de muren. De meeste merken bieden dan ook standaardmodellen aan, aan zeer scherpe prijzen die de consument zeker niet ontgaan. Het is dan ook door deze lage prijzen en uiteraard het bekende gevoel van comfort en rust dat de consument overtuigd heeft om toch nog vast te houden aan deze iets traditionelere vorm van verwarming in de woonkamer en andere leefruimtes binnen het huis. Zo zijn er modellen die men bijna overal zal kunnen terugvinden die de deur uitgaan voor slechts 40 euro of minder. Het is echt verbazingwekkend hoe laag de prijzen soms kunnen liggen. Laat dit echter geen argwaan opwekken, de prijzen zijn daadwerkelijk zo laag dat men toch nog goede kwaliteit kan verwachten.

Het is uiteraard normaal dat deze een lager rendement zullen kennen dan de duurdere modellen maar het is wellicht iets dat U zelf ook wel zal beseffen. Het is altijd zo dat wanneer U meer wilt voor Uw waren U altijd zal moeten bijbetalen daarvoor. Zo is het ook dat de designmodellen op het vlak van radiatoren een flink pak duurder zijn doordat ze specifieke behuizingen hebben die gemaakt worden op een manier die veel meer geld kost dan een standaardmodel dat U kan kopen bij Uw verwarmingsleverancier of bedrijf. Mooi zijn kost geld, dit ook bij radiatoren. Wilt U eerder een model dat past binnen het design van Uw interieur in plaats van een standaard radiator, dan betaalt U daar uiteraard een hele boel meer voor.

Radiatoren berekenen

Als een persoon spreekt over het bereken van zijn radiatoren of de radiatoren die hij zal gaan aanschaffen dan heeft hij het hoogstwaarschijnlijk over het totale vermogen dat nodig zal zijn om zijn kamers te kunnen verwarmen. Het is namelijk zo dat elke kamer een andere temperatuur en dus ook een ander vermogen nodig zal hebben om voor de gewenste, aangename warmte te kunnen zorgen. Zo zal de badkamer met zijn ideale temperatuur van 24 graden veruit de warmste plaats moeten zijn in een woning, gevolgd door zowel de keuken als de woonkamer met een temperatuur van 20 tot 22 graden en eventueel ook de studeerkamer mocht U er thuis een hebben die frequent gebruikt wordt door U of Uw familieleden. De slaapkamer bengelt onderaan met 18 graden aangezien men vaak liever slaapt in een kamer die niet al te warm en te muf is, dit heeft ook te maken met de gezondheid en de luchtvochtigheid in die kamer. Zo kan opwaaiend stof door de radiatoren slecht zijn voor patiënten met ademhalingsproblemen en dergelijke.

Om het totale vermogen te berekenen van een kamer moet U eerst de afmetingen kennen van de kamer, waardoor U de inhoud kan gaan berekenen. Gewoonlijk neemt men hier voor de lengte maal de breedte maal de hoogte, om zo de inhoud van de kamer te weten te kunnen komen. Vervolgens neemt U de aanbevolen temperaturen voor deze kamer en vermenigvuldigt U deze met 3,86 om op het totale wattage te komen dat nodig is voor het vermogen van de radiator in die ruimte. Tot slot neemt U dit wattage en vermenigvuldigt U dit met de inhoud van de kamer die U eerder berekende. Zo komt U op het totale wattage dat de radiator zal nodig hebben om de gehele kamer te kunnen verwarmen.

Radson radiatoren

De radiatoren van Radson staan er om bekend van erg hoge kwaliteit te zijn. Zij zijn dan ook een van de grootste verdelers van radiatoren en verwarming in de lage landen. Het aanbod waarover zij beschikken is dan ook erg breed en gevarieerd, wat een afstemming biedt voor ieder wat wils. Zo zijn er de klassieke radiatoren die iedereen wel kent, maar zijn er ook de designradiatoren die steeds meer in vraag stijgen, vooral doordat men vandaag de dag steeds meer in stijl wil leven, het moderne neemt vaak de bovenhand ook qua ontwerp en modellen van radiatoren. Radson is zich hier van bewust en bezorgt de consument dan ook een gevarieerd aanbod aan radiatoren die kunnen ingewerkt worden in eender welk interieur, wat U de vrijheid geeft om makkelijk te kiezen uit een rijk aanbod aan verschillende designs en kleuren die volledig aan Uw smaak kunnen voldoen.

Radson staat eveneens garant voor een zo duurzaam mogelijk beleid dat conform is aan alle normen en waarden die zich bevinden in deze sector van de verkoop. Het is dan ook doordat het een familiebedrijf is dat zij dicht bij de mens staan en dan met name bij de klant. Zij beschikken over een technische dienst die U ten allen tijde met raad en daad zal bijstaan wanneer U dit wenst. Een service zoals deze staat dan ook garant voor kwaliteit en vertrouwen, iets dat een paradepaardje is van Radson in het algemeen. Het is erg belangrijk te weten dat dit bedrijf er altijd voor U zal zijn in tijden van nood, zoals bijvoorbeeld bij een defect aan een van de radiatoren die geleverd werden door Radson zelf, alsook bij andere problemen buiten hun aanbod heen. Voor meer informatie kan U telefonisch en per email bij hen terecht.

Elektrische radiator

De radiator is al jarenlang het boegbeeld van de verwarming in de huiskamer, alsook in tal van andere ruimtes in de woning. Toch begint men sterk te twijfelen aan het rendement en de duurzaamheid van dergelijke verwarmingslichamen. Aardgas en stookolie zijn namelijk niet zo duurzaam en de bronnen die nodig zijn om dergelijke brandstoffen op te wekken zijn steeds schaarser aan het worden. Daarom dan ook dat men op het idee is gekomen elektrische radiatoren te maken die geheel gebaseerd zijn op elektrische stroom of op basis van een elektrische boiler. Het voordeel aan een puur elektrische radiator is dat men deze overal kan aansluiten in een kamer waar elektriciteit ter beschikking is. Zo hoeft men niet vooraf een heel netwerk aan pijpleidingen te hebben waarop men deze radiator zou moeten kunnen aansluiten. Dit maakt het makkelijk om in bestaande kamers extra radiatoren of nieuwe radiatoren te plaatsen zonder dat men daarvoor noodzakelijk de pijpleidingen moet laten aanleggen voor de aansluiting daarop.

Verder biedt de elektrische radiator alle voordelen die radiatoren bieden zoals de grote stralingswarmte die afgegeven wordt alsook de aangename opwarming van de kamer. Het voordeel aan een elektrische radiator is dat men deze apart kan inschakelen, waardoor het makkelijk wordt om gerichter te gaan verwarmen zonder te liggen draaien aan verschillende hendels van de aparte radiatoren in een verwarmingssysteem zoals dat van de klassieke boiler en dergelijke. Wanneer U de elektrische radiator combineert met een vloerverwarming kan U vaak een optimaal klimaat creëren voor de personen in die omgeving. Verschillende modellen bieden U ook de mogelijkheid om per radiator in te stellen welke temperatuur bereikt moet worden zodat U in verschillende ruimtes verschillende temperaturen kan bereiken zonder te liggen prutsen aan de thermostaat van de gehele verwarmingsinstallatie van de woning zoals vroeger.