Het enige wat je door een wc moet spoelen zijn zaken die binnen 24 uur afbreekbaar zijn in een emmer water. Als je een verstopping hebt, kun je het eerst zelf proberen op te lossen voor je een loodgieter belt. Gebruik de wc zo weinig mogelijk zodra je een probleem bespeurt. Trek hem niet herhaaldelijk door, want dan kan hij overlopen en staat je toilet blank!

Benodigdheden:

  • RUBBERHANDSCHOENEN
  • OUDE KRANTEN
  • PLASTIC KAN EN EMMER
  • PLOPPER
  • METALEN KLEERHANGER OF ONTSTOPPINGSVEER

Uitvoering:

Trek rubberhandschoenen aan.  Leg oude kranten rond de pot om eventueel gespetter op te vangen.

Schep met een kan overvloedig water uit de pot in een emmer. Dit kun je weer door de wc spoelen, wanneer hij is ontstopt.

Zet de plopper in de pot, zorg dat hij vol water zit en druk stevig maar zorgvuldig naar beneden en til lang­zaam op. Herhaal tot de blokkade verwijderd is.

Als dit niet lukt, probeer het dan met een kleerhanger. Vouw hem uit tot een kromme draad. Steek de draad in het wc-kanaal en beweeg hem heen en weer. Pas op voor krassen.

Als dit ook niet helpt, gebruik je een ontstoppingsveer. Houd hem bij het handvat, steek de draad in de afvoer en draai het handvat voorzichtig rond.

Als de veer niet meer draait, haal hem er dan uit, spoel hem schoon en steek hem er weer in, tot de verstopping is verholpen.

Als de verstopping is verholpen, trek je de wc door om de doorstroming te controleren.

Tips:

Ga niet te wild te werk, want wc-potten zijn makkelijk te beschadigen.

Mogelijk moet je vanaf de andere kant van de verstopping werken. Zoek in dat geval het mangat van het riool en gebruik de ontstop­pingsveer.