Wanneer men ’s winters thuiskomt wil men dit vooral in een omgeving die lekker warm en gezellig is. Maar toch is ook in de winter verluchting in de woning een essentieel iets dat moet gebeuren. Men kan deze beide dingen combineren door middel van een luchtverwarmingsinstallatie. Zo kan men zowel de kamers verluchten die hier op zijn aangesloten alsook diezelfde ruimtes verwarmen binnen hetzelfde systeem. Luchtverwarming baseert zich dan ook op een luchtcirculatie doorheen de woning die vrijwel constant is, waardoor er een optimale verluchting optreedt van de ruimtes waarin men het meest komt. Regelmatig zal er lucht die aangevoerd wordt om de kamers te verwarmen lopen door de luchtverwarmingsketel, de centrale factor van de hele installatie, waardoor er ten allen tijde warme lucht beschikbaar is om de kamers te verwarmen.

Het leuke hieraan is dat men zowel kan besparen op energiekosten in het algemeen maar meer specifiek op de verwarmingskosten. De opwarming van lucht is met name een niet al te ingewikkeld en moeilijk proces en kan gemakkelijk en snel gebeuren. Het is echter de verspreiding ervan doorheen de woning dat wellicht de moeilijkheid zal vormen van een installatie in een bestaande woning. Men heeft dan ook de nodige kanalen nodig in de muren om de lucht te kunnen begeleiden en verspreiden doorheen de woning in de gewenste kamers. De eigenlijke afwerking in de kamers zelf gebeurt door middel van de reeds gekende ventilatieroosters die zowel op wanden, plafonds als vloeren kunnen aangebracht worden. Het is raadzaam om de vochtigere ruimtes, zijnde de keuken en/of de badkamer, te mijden ter aansluiting van het ventilatiesysteem. Dit is omdat deze lucht beter wordt afgeleid naar buiten toe, waardoor er verse lucht in de plaats kan aangezogen worden om het klimaat toch nog in balans te kunnen houden.

Luchtverwarming voor- en nadelen

Zoals bij alles zijn er uiteraard voor- en nadelen verbonden aan elk type verwarming. Bij luchtverwarming is dit niet anders en is het dan ook niet meer dan normaal dat U er zich van bewust bent waarmee U te maken zal hebben en welke voor- en nadelen er mogelijk in het spel kunnen komen, zowel voor als tijdens het gebruik van de installatie die gebaseerd is op luchtverwarming.

Wellicht is het grootste nadeel de eis voor de aanwezigheid van een luchtkanaal doorheen de gehele woning waardoor men lucht kan afzuigen en aanvoeren om een luchtcirculatie te creëren binnenin de woning. Dit moet gedaan worden op een onopvallende manier die bovendien ook zo stil mogelijk te werk moet gaan. Bij de nieuwbouw van een woning is dit uiteraard makkelijker te realiseren aangezien men dit vooraf kan vermelden bij de architect die op zijn beurt rekening zal houden met de plaatsing van de luchtkanalen. Verder is er het risico dat wanneer er een defect optreedt op een bepaald punt in de luchtkanalen, dit moeilijk te traceren is en nagenoeg altijd een expert zal ingeschakeld moeten worden die deze zorgvuldig zal moeten onderzoeken. Het is dan eveneens niet uit te sluiten dat de gehele verwarming in het hele huis gewoon uitgeschakeld zal moeten blijven.

Uiteraard zijn er ook veel voordelen die een luchtverwarming kan bieden. Het allergrootste voordeel dat U er uit zal kunnen halen is de kostenbesparing doordat U zowel het verwarmen als het ventileren zal combineren in een systeem. Verder is het een aangenamer zicht om in een kamer te komen waar geen radiator staat maar een onopvallend luchtrooster. Het oogt ook allemaal mooier, en is bovendien ook veel stiller. Het komt uiteindelijk neer op wat men eigenlijk het liefst verkiest.