Een lekkende douchekop zorgt niet alleen voor water­verspilling, maar kan ook uiterst irritant zijn. Als de kop gebarsten of roestig is, of gewoon uit elkaar valt, is het tijd voor een nieuwe. Als hij nog in goede staat lijkt, kun je hem echter eenvoudig herstellen.

Controleer eerst of de douchekop geen barsten of andere beschadigingen vertoont en of de slang goed vastzit. Controleer de gaatjes in de douche­kop op kalkaanslag, want dat kan de oorzaak zijn. Een versleten leertje kan ook de boosdoener zijn. Het leertje kan zichtbaar beschadigd zijn, in de vorm van een scheurtje, of bros zijn en donker afgeven op je vingers.

Benodigdheden:

  • SCHROEVENDRAAIER
  • SCHOONMAAKAZIJN OF CITROENSAP
  • TANDENSTOKER
  • SCHUURSPONSJE
  • AFPLAKTAPE
  • VERVANGEND LEERTJE OF VERBINDINGSSTUK
  • TEFLONTAPE

Uitvoering:

Verwijder de douchekop en haal hem uit elkaar. Dek wel eerst de afvoer af met afplaktape of doe een stop in het bad.

Leg de plaat met de douchekopgaatjes minstens 8 uur in schoonmaakazijn of citroensap. Prik resterende kalk met een tandenstoker uit de gaatjes. Schrob alles schoon met een schuursponsje. Zet de douchekop weer in elkaar.

Als dit niet helpt, moet je de verbinding tussen douchekop en slang controleren.

Vervang eventueel het leertje of het verbindingsstuk.

Schroef de kop er weer op en contro­leer. Als de douche nog steeds drup­pelt, probeer je het met teflontape. Dat helpt schroefdraadverbindingen waterdicht te maken. Schroef de kop los van de slang en wikkel tape rond de schroefdraad.

Schroef slang en kop weer aan elkaar en draai met de hand vast.

Draai de kraan open en laat de douche even lopen. Zet uit en wacht een paar minuten voor lekkage of gedruppel. Als het probleem blijft bestaan, moet je wellicht een nieuwe douchekop of slang kopen, of beide. Of controleer de kraan.

Tips:

Controleer of je nieuwe leertje exact hetzelfde formaat en dezelfde vorm heeft als het oude.