Al sinds de Klassieke Oudheid en ver daarvoor kende men een vorm van vloerverwarming die zeer efficiënt was en vooral luxueus en comfortabel voor diegenen die er van konden genieten. Men gebruikte dan ook een ingenieus maar niet al te overdreven moeilijk systeem van kelders onder de woning die de vloeren daarboven verwarmden. Het waren de slaven van de huismeester die destijds aan het stoken waren in de desbetreffende kelders. Dit leverde een primitieve maar zeer effectieve vorm van vloerverwarming op, iets wat voor die tijd heel geavanceerd was. Vroeger werden de vloeren dus hoofdzakelijk verwarmd door middel van verwarmde lucht die opsteeg en zo de oppervlakken verwarmden. Vandaag de dag is dit echter anders en gebruikt men een reeks andere toepassingen om hetzelfde gewenste effect te krijgen, met name verwarmd water wordt vandaag de dag aangewend als verwarmingsbron voor de vloerverwarmingen.

Het is vandaag de dag gebruikelijker om verwarmd water te gebruiken als verwarming voor de vloer. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de leidingen reeds aanwezig moeten zijn in de vloer alvorens men dit kan toepassen als verwarmingsmiddel. Het is dus op zich al een groot nadeel dat dit vooral toepasbaar is bij een nieuwbouw, aangezien men moeilijk de leidingen kan leggen nadat er al beton is gegoten om de vloer vorm te geven. Toch zijn er aannemers die de gleuven uithouwen in de vloer om bepaalde mensen toch de mogelijkheid te bieden een vloerverwarming te laten installeren. Het is dus handiger om bij de bouw van een nieuwe woning voor vloerverwarming te opteren, kwestie van makkelijke plaatsing voor de aannemer. Wenst U dit toch te doen in een bestaande woning dan is het raadzaam contact op te nemen met een aannemer en te kijken of dit technisch wel mogelijk zal zijn.

Vloerverwarming prijzen

Vloerverwarming brengt de ideale balans tussen de verschillende luchtlagen binnen een ruimte die verwarmd kunnen worden. Nu lijkt ons dit vaak wel aantrekkelijk omdat het een zekere vorm van luxe en aanzien verwerft. Toch is het vaak een hele grote verandering en aanpassing aan zowel de woning als het wennen aan een warme vloer in het huis zelf. Bij de bouw van een nieuwe woning is het dan ook vaak makkelijker een vloerverwarming te laten plaatsen dan bij een bestaande woning die reeds een bevloering heeft. De prijzen voor de plaatsing van een vloerverwarming variëren dan ook zeer sterk afhankelijk van wat men wenst alsook van de oppervlakte en het aantal ruimtes dat men wenst te voorzien van deze verwarmingsvorm.

In het algemeen starten de prijzen meestal rond de 950 euro, maar dit is slechts een indicatieve waarde die overeenkomt met de verwarmingsinstallatie voor de oppervlakte van een middelgrote kamer (i.e. om en bij de 4 op 5 meter). Voor meer details is het altijd raadzaam om vooraf met Uw aannemer of verwarmingsinstallateur af te spreken en te informeren naar eventuele bijkomende kosten alsook het totaalbedrag dat nodig is om de plaatsing te kunnen financieren.
Wanneer men dan toch tot de beslissing is gekomen om enkele ruimtes te voorzien van vloerverwarming is het altijd handiger om voorhand al de kostprijs te weten te komen.

In het geval van een gekende oppervlakte zal de aannemer of installateur U veel sneller een overzicht en totaalprijs kunnen geven als bij het geval van een ongekende oppervlakte. Probeer dan ook op voorhand al overeen te komen welke ruimtes bevloerd zullen worden alsook de totale oppervlakte te berekenen of te laten berekenen. Wellicht is het belangrijkste om vooraf te laten inspecteren of het wel degelijk mogelijk is een vloerverwarming te laten plaatsen.

Vloerverwarming doe het zelf

Wanneer U zichzelf geroepen voelt om een vloerverwarming te plaatsen dan is dit eveneens mogelijk. Het is namelijk zo dat iedereen de zogenaamde zelfbouwpakketten kan aanschaffen die U de kans bieden zelf, op een duidelijk uitgelegde manier, een degelijke vloerverwarming te kunnen plaatsen. Zodoende bespaart U enorm veel kosten doordat U geen aannemer of installateur inhuurt die U vaak enorm veel aanrekenen voor de werkuren alsook de plaatsingskosten. Indien U dus een handige Harry bent dan is dit soort aangelegenheden ideaal om Uw kunsten nogmaals te kunnen botvieren. Het principe is op zich niet al te ingewikkeld wat dus in veel gevallen ook de plaatsing vergemakkelijkt. De meeste pakketten komen eveneens met een soort handleiding die tot in de details uitlegt hoe men exact de installatie kan realiseren op zowel een ruimte van een bestaande woning als die van een nieuwbouw.

De pakketten voor doe-het-zelvers zijn vrijwel alleen beschikbaar bij zaken en aannemers die deze aanbieden en daarvoor gecertificeerd zijn. Het is dus raadzaam om vooraf altijd na te gaan of degene waarbij U het pakket aanschaft hier voor in aanmerking komt om eventuele kopzorgen en fraude al snel op te sporen en te vermijden. De aanschaf van dergelijke pakketten van meer bekende instanties is dan ook altijd aangeraden aangezien deze vaak beter te vertrouwen zijn dan particuliere aanbieders.

Eens U het pakket in Uw bezit heeft is het belangrijk om goed na te gaan of het wel degelijk geschikt is voor de ruimte die U wil voorzien van vloerverwarming. Is dit het geval dan kan U van start gaan. Vervolgens zal U moeten overgaan tot de eigenlijke plaatsing van de leidingen waarin het verwarmd water zal stromen (tenzij U gebruik maakt van infrarood) en zal U deze moeten aansluiten op een boiler.

Vloerverwarming infrarood

Een vloerverwarming bestaat al sinds de Klassieke Oudheid, maar vandaag de dag zijn er technieken op de markt die dit principe nog efficiënter maken waardoor men nog makkelijker en meer kan genieten van dergelijke vorm van luxe. De klassieke vloerverwarming die gebaseerd is op waterleidingen begint met de jaren meer en meer terrein te verliezen aan de vloerverwarmingen gebaseerd op elektriciteit. De infrarood vloerverwarming is hier een van de grote koplopers die met zijn makkelijkere plaatsing veel aantrekkelijker is omdat die minder hakwerk tot zelfs geen hakwerk in de vloer vereist. Men kan dus deze vloerverwarming laten plaatsen in een woning die reeds gebouwd is en tevens ook laten inbouwen in vloeren die beschikken over parket, laminaat of andere houtvormen, iets dat bij de klassieke vloerverwarming amper mogelijk was. Het is echter wel zo dat deze houtsoorten niet te dik mogen zijn, anders zal men een opmerkbaar verlies zien in het rendement van de vloerverwarming.

Het leuke aan deze vloerverwarming is dat het gebaseerd is op alle voordelen van een klassieke vloerverwarming, zoals het voorkomen van opvliegend stof dat vooral te merken is bij verwarmingen die gebaseerd zijn op radiatoren, maar ook nog tal van andere voordelen. Zo is het gezonder als een andere soort verwarming en bovendien ook veel makkelijker te plaatsen. Verder kan men door middel van een vloer verwarming bepaalde plaatsen en kamers geheel droog houden op begane grond. Men kent het fenomeen wel waarbij men ‘s winters met de natte schoenen het huis betreedt en dat dit vocht daar gedurende een tijdje zal blijven liggen. Een vloerverwarming lost dit allemaal op en laat het in geen tijd verdampen. Al velen hebben de overstap gemaakt naar infrarood en nog velen zullen volgen. Bent U een van de volgende mensen of gezinnen die dit zal doen?

Vloerverwarming laminaat

Velen vragen zich af of een luxueuze vloerverwarming ook te combineren is met laminaat. Lange tijd werd gezegd dat dit geheel onmogelijk was maar recentelijk is het tegendeel echter bewezen. Het is uiteraard zo dat een vloerverwarming onder laminaat inderdaad minder rendabel zal zijn, maar mits men hier rekening mee zal houden, kan men alsnog genieten van een heerlijke warme vloer om over te wandelen tijdens de winter. Het is namelijk zo dat laminaat, en hout in het algemeen, een isolerende functie hebben waardoor een groot deel van de warmte verloren gaat en men dus ook minder erg zal kunnen genieten van de verhitting van de vloer. Een oplossing die voor velen al banaal lijkt, en het ook is, is om het rendement dan op te voeren, zodat men meer en harder zal verwarmen. Dit leidt echter tot een groot en onnodig energieverlies dat geheel kan voorkomen worden door de plaatsing van radiatoren binnen de ruimte van de vloerverwarming.

Nu zal men dan gaan denken, waarom een vloerverwarming plaatsen als men toch nog radiatoren moet plaatsen. Neemt dit dan niet het nut weg van de vloerwarming in het algemeen? Het antwoord daarop is neen, aangezien men alsnog zal kunnen genieten van de verwarmde vloer en men de radiatoren niet volledig zal moeten opzetten zal men alsnog besparend kunnen genieten van deze verwarmingsvorm. Het is echter wel zo dat men de vloerverwarming niet meer zal kunnen gaan gebruiken als hoofdverwarming. Dit zorgt er al vaak voor dat veel mensen zullen afhaken. Laat dit echter niet zo zijn, aangezien men er toch nog vele voordelen en luxe uit kan halen zonder dat men dit op het eerste zicht zal beseffen. Voor meer informatie is het altijd nuttig om na te gaan bij Uw
installateur in geval van vragen.

Vloerverwarming houten vloer

Een vloerverwarming plaatsen onder een massieve houten vloer is ten zeerste af te raden aangezien men amper iets zal merken van de verwarmde vloer. Het is echter afhankelijk van het type vloerverwarming dat U zal gaan gebruiken. Toch wordt in het algemeen afgeraden om een vloerverwarming te laten plaatsen onder een massieve houten vloer. Is Uw houten vloer echter van parket, laminaat of is Uw houten vloer zwevend aangelegd (d.w.z. de houten vloer is volledig op het beton van de ondergrond verlijmd geweest), dan kan U alsnog opteren voor een vloerverwarming onder de houten vloer. Elke type hout heeft zijn eigen voor- en nadelen bij een ander type vloerverwarming. Zo zal parket beter verwarmd kunnen worden bij een natte vloerverwarming. Een natte vloerverwarming wil zeggen dat de leidingen van de verwarming in de laag worden gelegd waar men de strijken zal aanbrengen voor het parket. Het is dus gebruikelijk deze methode toe te passen bij een nieuwbouw. Dit zorgt er voor dat er een optimale geleiding is van de warmte vanuit de leidingen naar de houten vloer daar bovenop.

Bij andere houten vloeren is het echter gewoonlijk om de alternatieve vorm op de natte vloerverwarming te gebruiken, namelijk de droogbouw. Dit wordt eveneens toegepast in woningen die reeds gebouwd zijn en waar men alsnog een vloerverwarming wil laten plaatsen. Het principe gaat als volgt. Men legt op de vlakke constructievloer een vloer die bestaat uit draagplaten die isolerend werken. Deze bestaan vaak uit polystyreen of karton en zullen voorzien worden van de leidingen van het vloerverwarmingssysteem. Vervolgens zal men het geheel afdekken met een extra laag die de warmte extra zal gaan geleiden naar boven toe. Het grote nadeel aan deze methode is echter dat ze veel duurder is als de natte methode en bijgevolg alleen gebruikt wordt bij renovaties.

Vloerverwarming badkamer

Wie droomt er nu niet van een vloerverwarming te hebben in de badkamer. Weg met die koude tegels die U rillingen geven wanneer U ‘s morgens een douche of bad wil gaan nemen alvorens naar het werk te gaan. Vroeg in de morgen al beginnen genieten en aangenamer wakker worden en opstaan doordat men in de badkamer zal kunnen genieten van een warme vloer, het is toch ideaal als U het allemaal zo hoort en bekijkt. Wanneer U hoort dat het tevens ook gemakkelijker is een vloerverwarming in te bouwen in een badkamer zal U al zeker en vast staan te popelen. Het is echter wel zo dat men de huidige tegels zal moeten uitbreken wanneer men een vloerverwarming zal willen laten plaatsen in een woning die reeds aangebouwd is. Bij een nieuwbouw is het dan ook makkelijker en sneller te doen dan bij een renovatie. Het is echter wel zo dat er weinig tot geen verschil is in het rendement van beide plaatsingsvormen. Wil men echter een vloerverwarming tijdens de aanbouw van een woning, dan is dit uiteraard goedkoper en makkelijker te doen dan wanneer men dit wil laten aanbrengen in een bestaande woning.

Wellicht het leukste aan een vloerverwarming in de badkamer is dat men deze kan combineren met een thermostaat zodat U geleidelijk tijdens het wakker worden al kan gaan genieten van de verwarmde vloer. Het leuke aan een vloerverwarming in plaats van radiatoren in de badkamer is dat men minder snel een opstijging zal hebben van het vocht dat aanwezig is in deze ruimte. Het vocht dat terechtkomt op de vloer zal sneller verdwijnen en verdampen waardoor men ook minder risico loopt om later op de dag uit te glijden in een plas die achtergelaten werd diezelfde morgen

Vloerverwarming Magnum

De term vloerverwarming en de naam Magnum zijn twee dingen die altijd samen genoemd worden wanneer men in aanraking komt met eender iets dat te maken heeft met vloerverwarmingen in het algemeen. Magnum is al reeds enkele jaren marktleider op het vlak van vloerverwarming en specialist in werkelijk elk type vloerverwarming beschikbaar op onze markt. Zo zijn zij niet enkel ervaren in het plaatsen van vloerverwarmingen binnenin een woning of gebouwencomplex maar voorzien zij ook vaak opritten en tal van andere locaties van de nodige vloerverwarming om tijdens de winter te voorkomen dat er zich rijmplekken zouden vormen wat het verkeer zou kunnen bemoeilijken. Het is dus niet onontbeerlijk dat zij met de nodige kennis en vakmanschap met recht marktleider kunnen genoemd worden. Het feit dat zij altijd luisteren naar wat de klant verkiest en wenst en dat zij daar op inspelen is eveneens een kenmerk dat zowel hun goede naam als positie in de markt verklaart.

Het is dan ook niet te verwonderen dat de vele pakketten en aanbiedingen die U zal terugvinden bij een installateur of aannemer vooral zullen gebaseerd zijn op de expertise van Magnum. U kan Uzelf er dan ook vrijwel altijd van verzekeren dat wanneer U over dergelijke pakketten beschikt U gegarandeerd kwaliteit in huis zal gaat halen en kan verwachten. Het beste is zelfs dat U rechtstreeks van het bedrijf zelf een pakket afneemt of contact opneemt om er zeker van te zijn dat het door hun vakmensen geplaatst en gecontroleerd wordt. Het leuke hieraan is dat men er zichzelf van kan verzekeren dat het werk correct en perfect zal worden geleverd. Hun vakmensen zullen ook altijd bereid zijn U verder te helpen mochten er zich enige vragen de kop opsteken voor,tijdens of zelfs na de plaatsing.

Vloerverwarming parket

De combinatie van parket en een vloerverwarming is vandaag de dag zeker mogelijk. Dit is echter enkel het geval wanneer het parket rechtstreeks geplaatst is op de betonnen ondergrond. Zo zal men makkelijk de leidingen kunnen gaan aanbrengen op de dekvloer. Bij de plaatsing van een vloerverwarming onder een vloer die bestaat uit parket is het gewoonlijk de natte methode te gaan gebruiken. Deze bestaat er uit dat men de leidingen zal aanbrengen in de strijklaag. Bovenop deze laag zal men vervolgens een afwerklaag aanbrengen die niet dunner mag zijn als drie centimeter. Het is echter wel afgeraden een grotere dekking te voorzien, aangezien men rekening moet houden met de regelbaarheid van de warmte en tal van andere factoren die invloed kunnen hebben op het rendement van Uw vloerverwarming. Let er wel op dat het geheel moet voldoen aan een aantal voorwaarden en normen wil men rekening houden met de veiligheid en het gebruiksgemak van de gehele installatie.

Vloerverwarming parket

Waar men vooral op moet letten is dat het geheel volledig vochtdicht is, zodat er geen vocht kan ontsnappen richting de fundering of de kruipruimte tussen het geheel in. Verder zijn er nog de mogelijkheid om isolatielagen aan te brengen of thermische lagen die de warmte langer zullen vasthouden. Een leuk voordeel aan deze lagenbouw is dat men niet alleen de warmte langer zal kunnen vasthouden maar dat men eveneens ook zal beschikken over een systeem dat geluidsoverdracht beperkt en dus ook zorgt voor een stillere wandel over de vloer. Dit komt enkel en alleen het comfort maar ten goede wat natuurlijk mooi meegenomen is bovenop het bestaande lijstje van voordelen. Indien U niet zeker bent welke vorm van parket U heeft, kan U best even contact opnemen met degene die dit is komen plaatsen.