Als je problemen hebt met je wc zijn er een paar simpele dingen die je kunt proberen voor je een loodgieter belt. Veelvoorkomende problemen zijn wc’s die niet doortrekken of water dat continu de stortbak of pot in blijft lopen.
De eerste stap is het probleem herkennen. Neem een oude handdoek om gemorst water op te vegen. Haal het deksel van de stortbak en trek een paar keer door om te zien wat er gebeurt. Als je de hendel indrukt, tilt de ketting of stang het bodemventiel op waardoor het water uit de bak de pot in stroomt. Als de bak leegloopt, daalt de vlotter. De vlotter is verbonden met het vlotterkraantje dat water in de bak laat lopen als de vlotter laag is. Het sluit de toevoer weer af als de vlotter omhoog is gedreven. Er is een overlooppijp die water naar de pot voert als het niveau te hoog wordt. Er zijn diverse standaarden voor reserve-onderdelen, dus je kunt het best het hele onderdeel naar de doe-het-zelf winkel meenemen.
Benodigdheden:
- OUDE HANDDOEK
- ENGELSE SLEUTEL
PLUS, ZO NODIG: - RESERVE-ONDERDELEN
- SCHROEVENDRAAIER
- SPONS EN AZIJN
Uitvoering:
Als de wc niet doorspoelt
Controleer of de hendel nog verbonden is aan de rest van het systeem. Hij moet verbonden zijn via een ketting of stang. Als dat niet zo is, maak hem dan weer vast of improviseer met een dik stuk ijzerdraad.
Als de hendel loszit
Draai aan de binnenkant van de stortbak de moer vast die de hendel met de bak verbindt.
Als de hendel of de hevelarm is gebroken
Verwijder de moer aan de hendel.
Maak de ketting of de stang los die de vlotter verbindt met de rubberen stopper en haal hendel en hevelarm uit de stortbak.
Neem hendel en hevelarm mee naar de winkel en koop een passende vervanging.
Breng de nieuwe arm en hevel weer in de stortbak aan.
Draai de moer vast en bevestig de ketting of stang opnieuw aan de vlotter.
Als de stortbak blijft lopen
In dit geval blijft de overloop water afvoeren naar de wc-pot. Zo verspil je enorm veel water, dus probeer het snel te verhelpen.
Controleer het waterniveau in de bak. Het moet zo’n 2,5 cm onder de overlooppijp staan, of tot de aangegeven waterlijn in de bak.
Als dat niet zo is, probeer dan de vlotter aan de arm te verschuiven of de vlotterarm wat te buigen. Kijk of het water niet meer stijgt.
Als dit niet werkt, controleer je of de vlotter is beschadigd en water bevat. Zo ja, vervang hem dan.
Als dit niet helpt, kan er een probleem zijn met het vlotterkraantje dat het water in de bak laat stromen. Sommige hebben schroeven waarmee je het waterniveau kunt bijstellen. Je kunt het kraantje ook reinigen, maar als het versleten of kapot is, vervang je het.
Als er continu water in de pot loopt of druppelt
Controleer het waterniveau in de bak – misschien is hij niet vol genoeg. Het water moet zo’n 2,5 cm onder de overlooppijp staan of tot de aangegeven waterlijn in de bak. Verhoog het waterniveau door de stopkraan helemaal open te draaien. De stopkraan zit achter of naast de stortbak.
Als hierdoor de bak wel goed volloopt, is het probleem verholpen.
Zo niet, kijk dan naar het bodemventiel. Dit is het ventiel op de bodem van de bak of onder de sifon dat omhooggaat om het water uit de bak te laten. Na verloop van tijd kan het rubberen deel oud en hard worden, of kan er kalkaanslag ontstaan.
Ga met een vinger voorzichtig langs de onderkant van het ventiel en de rand waarop het rust. Als je vuil voelt, draai je de stopkraan dicht en trek je door om de bak leeg te maken. Probeer het schoon te maken met een spons en wat azijn.
Als het rubber oud en versleten is, vervang je het.
Tips:
Zorg dat de vlotter vrij kan bewegen en niet langs de zijkant van de stortbak schuurt.
Als deze stappen het probleem niet verhelpen, vraag je een loodgieter de boel te controleren op scheurtjes of een versleten pakking.