Men kent het fenomeen wel van de klassieke radiatoren die even opengedraaid worden om letterlijk stoom te laten afblazen. Teveel aan lucht in een radiator en de leidingen leidt niet alleen tot een lager rendement en dus een hogere energierekening, maar ook tot vervelende geluiden die zich voordoen wanneer de installatie in gebruik wordt genomen.
Overtollige lucht verwijderen
Om dit te voorkomen heeft elke radiator een ontluchtingskraantje aan de zijkanten waarmee men makkelijk de overtollige luchtaanwezigheid kan laten ontsnappen en zo de nodige herrie en het lager rendement kan voorkomen. Het is belangrijk dat men dit van tijd tot tijd eens doet om een ophoping van luchtmassa in de leidingen te voorkomen. In het algemeen is het vrij makkelijk om een ontluchtingsprocedure te starten. Men moet enkel een paar stappen uitvoeren om met zekerheid de correcte methode uit te kunnen voeren.
Voorbereiding
Allereerst moet men een aantal voorbereidingen treffen voordat men kan beginnen. Dit zijn onder andere het bij de hand houden van doeken om het vocht op te vangen alsook uiteraard het sleuteltje bij de hand te hebben dat de ontluchtingskranen bedient. Verder moeten alle radiatoren opengedraaid worden zodat deze gevuld kunnen worden. Is dit gebeurd, dan kan men de verwarming aanzetten maar wel op de laagste stand. Vervolgens schakelt men de installatie uit en wacht men een vijftal minuten voor de zekerheid.
Radiator ontluchten: Begin bij het laagste punt!
Bij een ontluchting is het belangrijk altijd te beginnen bij het laagste punt, aangezien lucht altijd het hoogste punt opzoekt. Begin dus met het ontluchten van de laagst gelegen radiator en werk zo naar boven toe. Draai de kraan open en vang de overtollige lucht en vocht op in de doek. Van zodra er zich water voordoet moet U de kraan sluiten en de volgende radiator aanpakken. Het is belangrijk dat U na de ontluchting controleert of de druk nog in orde is en of er zich geen lekken voordoen.
Klus of renovatie uitbesteden? – Vraag offerte aan